LFN inviterte medlemmer til «opplevelsesopphold» for barn og unge som har foreldre/ foresatte med nakkeskade – og barn og unge som selv har nakkeskade.

Med midler fra DAM-stiftelsen kunne LFN invitere medlemmer til «opplevelsesopphold» for barn og unge som har foreldre/ foresatte med nakkeskade – og barn og unge som selv har nakkeskade.

Det ble et fantastisk opphold for 15 deltakerne på Voss leirskole. Denne gangen var det barn og unge i alder 10 – 16 år. De yngste kunne ha pårørende med. 

For noen begynte dagen med flyreise til Flesland flyplass i Bergen. Turen gikk videre til  

Bergen Jernbanestasjon, hvor alle samlet seg. Andre deltakerne kom fra nærområder rundt Bergen og fra selve Bergen. I løpet av togreisen ble vi etter hvert kjent med hverandre.

Les mer: LFN inviterte medlemmer til «opplevelsesopphold» for barn og unge som har foreldre/ foresatte med nakkeskade – og barn og unge som selv har nakkeskade.

LFN fikk egen kupè, slik at alle var samlet under turen. LFN Hordaland serverte lunsj på toget.

Toget ble stående en tid på Dale stasjon pga problemer med dørene. Vi måtte vente på neste tog fra Bergen, for å dra videre. Dermed ble det litt forsinket ankomst til Voss og forsinkelse i programmet.

Vel framme på Voss Leirskole fikk alle tildelt rom. Vi avtalte samlingstidspunkt, for å besøke Finneloftet fra året 1295.

Knut Finne forteller om Finneloftet

Knut Finne som eier gården Finne i Gullfjordungen, der Finneloftet står, var vår guide og historieforteller. Han løftet fram viktige fortellinger fra middelalderen på Vestlandet. Han imponerte oss med historier om sterke kvinner med makt og råderett.  

Finneloftet blir også kalt Finneslottet. Knut Finne fortalte at Finneloftet ble trolig bygget sommeren 1295 av stormenn på gården Finne. Undersøkinger av treverket har vist at tømmeret ble hugget vinteren 1294/95. I dag er 80% av treverket autentisk.

Knut Finne fortalte at bygningen trolig ble ført opp for fest- og representasjonsbruk, og ble i mellomalderen trolig ikke bare brukt av den mektige Finne-familien, men var nok også til leie for andre.

Så gikk turen til Hangursbanen som tok oss til fjells. Den nye gondolbanen ble åpnet i juli 2019 og tok oss opp til Hangurstoppen på 820 moh. Hangursbanen er den største og mest moderne gondolbanen i Nord-Europa.

Fra toppen av Hanguren er det vakker panoramautsikt til flere av fjellene omkring Vossabygden. Et flott område for rekreasjon og aktiviteter. Om sommeren er det fokus på vandring, sykling og paragliding, mens det om vinteren er skisenter. Det var tydelig godt for alle å komme ut i naturen, for området ble straks utforsket. Barna frydet seg, løp og klatret. Så ble alle invitert inn til et måltid på Hangur-restauranten. Det var god stemning og hyggelig prat rundt bordene.

På toppen av Hanguren

Vi avsluttet dagen med pizzakveld i storstuen på Voss Leirskole.  Til flott gitarmusikk fra en av de unge deltakerne og vakker utsikt mot Vangsvannet.

Dag 2startet med frokost. Etter frokost ble gruppen hentet og turen gikk til Klatreparken og  Zipline på Skulstadmoen. Parken ligger i naturskjønne omgivelser, like ved Strandaelven i Åsbrekkegjelet. Løypene er varierte, morsomme og utfordrende for barn så vel som for voksne.

Ziplinene går fra tre til tre gjennom skogen og over Strandaelven, den lengste ziplinen er 150 meter og følger elvestryket nedover! Barna og ungdommene frydet seg over de totalt 60 elementene fordelt på 4 små løyper for de over 100 cm og 2 store løyper og 1 zipline løype for de over 140 cm. De små løypene passer for mindre barn eller for de som synes de store løypene blir for tøffe. Langs mikroløypen kunne foreldrene følge fra bakkeplan og hjelpe om nødvendig.

Klatrepar på Skulstadmoen

Det var et overraskende stort område med forskjellig vanskelighetsgrader. Zipline over elver og små fosser. En utfordring og en opplevelse av mestring for modige deltakere.

For de yngste var det små enkle klatremuligheter og zipline. Spennende å se hvordan de mestret dette. De litt større deltok sammen med modige mødre.  Frydefulle rop og skrik fra barn og ungdommer. Flotte og unike opplevelser som deltakerne sent vil glemme. Ordene  – samhold i gruppen, ny selvtillit og mestringsfølelse ble virkeliggjort.

Klatrepark Voss
Modige godt sikrede deltakere høyt oppe blant trærne.
Lunsj i frie omgivelser med lystig prat rundt bordene.

Etter lunsj gikk turen til Voss Vind:

Voss vind
Voss Vind er Norges første vertikale, resirkulerende vindtunell.
I vindtunellen på Voss
Flyging i vindtunellen. En fantastisk og eksepsjonell opplevelse fpor barn og unge.

Her kan en oppleve å fly i trygge og kontrollerte omgivelser. En spennende aktivitet som passer for alle aldre! Nedre aldersgrense er 5 år, og den eldste som har fløyet i vind-tunellen er 100 år. Våre deltakere fikk god informasjon før vindtunnelen og fikk så flyge to turer både høyt og lavt i vindtunnelen. De ble godt ivaretatt av instruktør som ble med på turen høyt oppe under taket.

Den siste dagen av oppholdet ble avsluttet med grilling om kvelden med tilbud om leirbål og kanopadling. Dagens opplevelser ble gjenfortalt. Det var skapt gode og varige minner.

Nye vennskap var blitt etablert på tvers av store avstander i vårt langstrakte land.

Grilling ved Vangsvatnet.

Dag 3 var siste dag og hjemreise.

Som vanlig startet dagen med god frokost med egg, grønnsaker og frukt fra Finnegården som vi hadde besøkt den første dagen.

Siste dag var det fritt valg av gjøremål:

Vandre i sentrum av Voss, Badeland, sykkeltur langs Vangsvannet eller besøksgård.

Flere valgte en kombinasjon av flere valgmuligheter og vandring i gatene på Voss. En liten lunsj i sentrum, før samling på Voss Leirskole

En stor takk til de ansatte ved Voss Leirskole for arbeidet og en flott tilretteleggelse for vår gruppe.

Så gikk turen til Voss togstasjonen og hjemreisen var startet. Glade og takknemlige tur-deltakere skiltes på Bergen Jernbanestasjon.

Takk til alle deltakerne for noen uforglemmelige dager!

Utsagn fra barn og unge og pårørende:

Enstemmig:

 «Midt i blinken»-tur for ungdom og barn

Kjempesupert

Vi kommer tilbake!!!!!

Pårørende: Vidunderlige dager!!!

Gutt 13 år.

Togturen: Veldig grei, fikk mat og alt. Sjokolade.

Hangursbanen: Veldig høy og veldig gøy. Fin restaurant og god mat. Skulle ha valgt hamburger…..

Klatreparken: Var dritgøy, og litt skummel. Zipline var gøyest.

Vindtunnelen: Gruet seg litt til den, men var med. Det var litt skummelt å sveve rundt.

Kjekt at det var instruktør med (opplevdes trygt). Måtte mote seg opp. Men det var en god opplevelse.

Hostelet: Veldig fint. God frokost og mye å gjøre. Pizza og grillmat var topp.

Det var fint å møte alle de andre ungdommene.

Voss var en kul og ganske fin plass.

Ungdom 15 år.

Togturen: Var litt kjipt med stopp og ventingen på turen fram. Super med mat og sjokolade. Koste seg på toget.

Hangursbanen: Koselig med god utsikt over Vangen. Restauranten likte han veldig godt, veldig god mat og fin utsikt.

Klatreparken: Kjempegøy. Storkoste seg. Ziplinen var topp – vil tilbake! Alt der var fantastisk. 

Vindtunnellen: Dette var høydepunktet. En stor opplevelse.

Hostelet: Greit. Hadde alt vi trengte. Aktiviteter, instrumenter, greie folk.

Veldig greie ungdommer på turen. Opplegget var så bra at han skulle ønske det var en uke og ikke tre dager. Storkoste seg. Ingenting å klage på, vi hadde alt. Dette vil han anbefale alle!

                                                 TAKK for fine dager!

Skroll til toppen