Høsttur med LFN Østfold til Roseslottet.

Vi kunne atter en gang samles etter opphevelsen av smittevernrestriksjonene. Gjensynsgleden var stor da vi møttes på Kambo stasjon og entret inn i SR Turbuss. Til tross for en regnfull dag, så stilte hele 37 medlemmer opp og praten og latteren stod høyt i taket.

Viggo Sørensen

Spenningen og forventningene til Vebjørn og Eimund Sand kritikerroste prosjekt var veldig høy. Utstillingen minnes 80-årsdagen for angrepet på Norge i 1940 og 75-årsdagen av frigjøringen i 1945.

Vel fremme ved Frognerseteren ble vi delt i to grupper som fikk hver sin guide. Det var virkelig godt å bli guidet rundt, fordi utstillingen er så innholdsrik. Det å begrense seg og plukke ut et liten del av kunstverkene, var nok på 1 ½ time. Det var akkurat passe til å kunne absorbere og reflektere over alle inntrykkene.

Roseslottet er virkelig en «lærebok» som forteller historien om okkupasjonsårene og om grunnverdiene demokrati, humanisme og en rettstat som ble satt ut av spill i denne perioden. Den tar også med noen skyggesider i fra etterkrigstiden som hårklipping av tyskertøser, tyskerbarn og deportasjoner.

Vi gikk under en rekonstruksjon av Leonardo da Vinci bro og videre på en 270m lang spiralvei (melkevei) kalt «The Frozen river of time». Vi passerte 35 portretter av både kjente, ukjente og glemte tidsvitner som Vebjørn har portrettert. Alle hadde sterke historier fra krigen og Vebjørn har arbeidet med disse i mange år. Vi passerte en stor hvit rose-installasjon som Vebjørn hadde lagd med inspirasjon av motstandsgruppen Den hvite Rose. Derav navnet Roseslottehttps://roseslottet.no/t.

90 store monumentale bilder kretset rundt vår vei, og motivene inkluderer viktige hendelser, krigsfangenes lidelser, hverdagslivet, motstandskampene i hele landet, samt krigsseilernes skjebne. Historiene og bakgrunnen til hvert enkelt bilde er godt dokumentert.

Forfølgelsen av de norske jødene og antisemittisme både før og under andre verdenskrig var viet stor plass. Dypt inntrykk gjorde bildene av lille Ellinor som ble hentet i drosje, sendt til Tyskland og endte i gasskammer.

Det var lydinstallasjoner med tekst om humanisme og geometriske installasjoner som kastet lys over rettstat og demokrati. Eimunds skulptur «De ufødtes stjerne» symboliserer fellesskap mot framtiden.

Utstillingen var utvidet i ettertid med mange nye bilder av datidens kjente personligheter.

Avslutningsvis så leste guiden opp fra verdenserklæringen om menneskerettigheter, artikkel 1.
Vi ble virkelig minnet på hvor heldige vi er som bor i et fritt og demokratisk land, takket være alle de som kjempet i mot nazismen.

Etter omvisningen på Roseslottet var det godt å komme innendørs på Frogneseteren restaurant. Der varme vi oss litt foran peisen med kaffe og te, før det ble servert nydelig viltgryte til middag med eplekake til dessert.
På hjemturen satt vi gode og mette og mimret over alle inntrykkene vi hadde hatt denne regnfulle dagen.
Slike opplevelser med sosialt samvær, glede og latter, men også sterke emosjonelle inntrykk, gir oss et dypt felleskap som er viktig for vår mentale helse. Vi er virkelig heldig som er medlemmer i LFN Østfold!

Roseslottets eminente guide gav oss en flott presentasjon av utstillingen

Bildet er inspirert av Skagenmaleriet Hopp, hipp. hurra av Peder Severin Krøyer.


Men her har Vebjørn tatt motiv fra Wannsee-konferansen med Reinhart Heydrich i spissen i 1942, hvor de bestemmer av jødene skal avlives med gass.

Filmastjernen Sonja Wigert var dobbeltspion, her hjemme hos Reichskommisar Josef Terboven. Hun avslørte Gestaposjefen i Sverige og den tyrke spionsjefen i Stockholm. Hun døde nørmest gemt og alene i 1980.

Dagligliv på Karjohansgate. Mange kjent fjes fra den tiden.
Til høyre kan vi se bilde av kong Haakons flukt.

SR turbuss gav oss en trivelig reise.

Skroll til toppen