Nytt hjertestarterregister på plass

Plutselig hjertestans rammer mer enn 3000 personer årlig. Ved å gå inn på Hjertestarterregisterets hjemmeside: www.113.no vil man lett kunne se hvor nærmeste hjertestarter befinner seg.

Sideinnhold

​Det finnes allerede mer en 20.000 hjertestartere rundt om i Norge, men frem til nå har det vært vanskelig for publikum å vite hvor de er. Når det offentlige hjertestarterregisteret nå er åpnet er målet at flest mulig idrettslag, institusjoner og bedrifter registrerer sine hjertestartere her.

  • Å raskt finne frem til nærmeste hjertestarter er viktig når det står om livet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Samtidig er han tydelig på prioriteringene:
  • Fortsatt er det aller viktigste å starte øyeblikkelig hjerte- lunge- redning og ringe 113, men det er ingen tvil om at tilgang til hjertestarter kan bidra til å redde liv.

En annen fordel med et hjertestarterregister er at AMK-sentralene (113) i tillegg til å veilede deg i hjerte- lunge- redning (HLR), kan gi innringer/tilstedeværende råd om hvor nærmeste hjertestarter befinner seg

. – Du er aldri alene når du ringer 113!, sier Guldvog.

Sammen redder vi liv – en nasjonal dugnad  

Den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv» har satt seg som mål å redde 200 flere ved hjertestans utenfor sykehus. Ett av virkemidlene er å sikre publikum tilgang til hjertestartere som øker sannsynligheten for få i gang hjertet.

  • Vi vet at tidlig varsling av 113, god hjerte-lunge-redning fra publikum på stedet i kombinasjon med bruk av hjertestarter gir best overlevelse
    .  sier Guldvog.

Hjertestarterregisteret driftes av Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS).

<
Skroll til toppen