LFN-Østfold på dagstur med guide på historiske stier og steder

Hele opplegget var todelt slik at alle med forskjellige utfordringer kunne være med. Første del var en lett fottur på ca. 6 km fra Skihytta i Spydeberg til Skimtefjellhytta og tilbake. Deretter var det besøk på Spydeberg Prestegård som har hatt en nasjonalhistorisk betydning både for Sverige og Norge.

Av Viggo Sørensen

Det ble en stor gjensynsglede for mange, og nye fjes ble raskt inkludert. Vi startet med å gå i fra Spydeberg IL ´s skihytte og oppover mot Skimtefjell. Praten gikk lystig og latteren satt løst. Vi stoppet også opp ved forskjellige kunstinstallasjoner, hvor det var både bilder og dikt. Diktene ble lest høyt og de gav oss ettertanke, samtidig som vi nøt stillheten og naturen etter på.

Guiden, som vi hadde med oss kunne fortelle og vise oss formasjoner og store stener fra siste istid, bronsegraver som var i området og en gammel ridevei som gikk over fjellet. Vi passerte også en gammel handelsrute «Svenskeveien» som var en vintervei. De benyttet hest og slede og gikk mye over islagte vann fra Kristiania til Rømskog og Sverige.

Vinteren 1716 dro avdelinger av Carl XII ´s hær sørover på vestsiden av Øyeren. Ikke langt fra der vi sto, svingte de nordover igjen mot hovedstaden, og angrep bl. annet Akershus festning. Da Carl XII måtte trekke seg tilbake til Sverige, kom han tilbake den indre Kongevei, som gikk noen km sør fra der vi var.

På vei opp til Skimtefjellhytta passerte vi enden av Gulltjernmosen naturreservat.

Vel fremme på Skimtefjellhytta hadde Stegen Turnlag laget nystekte lapper og kaffe til oss. Og mens vi nøt lunsjen, så kunne guiden fortelle historien om hytta og om «gutta på skauen» som under krigen brukte stedet som en base.

Spydeberg Prestegård

Etter Skimtefjellturen dro vi til Spydeberg Prestegård. Der møtte vi flere av våre medlemmer som av forskjellige grunner ikke kunne delta på fotturen tidligere på dagen. Vi var heldig med været, så vi kunne sitte ute ved den rekonstruerte og historiske formalhagen fra 17. hundre tallet. I forbindelse med 200 års jubileet av Grunnloven ble den nyrestaurerte hagen innviet av Kronprinsparet i 2014.

Prestegårdens guide fortalte oss om den dansk/norske presten og vitenskapsmann Jacob Nicolai Wilse som anla hagen etter mønster fra europeiske hager. Wilse hadde mange kontakter og fikk tak i sjeldne plantefrø fra blant annet botaniker Carl von Linné i Sverige. Hagen, som er driftet av en venneforening, fremstår i dag som meget vakker og inneholder mange sjeldne planter og urter.

Etter informasjonen om Wilse og hagen, gikk vi inn i den gamle og restaurerte Prestegårdbygningen. Det var her, den 8. august i 1814, at vår nye konge fra maidagene, Christian Fredrik, holdt statsråd som ledet til Mossekonvensjonen. Han ville ha slutt på krigen med Sverige og trefningene som blant annet fant sted ved Glomma i Spydeberg. Etter Mossekonvensjonen abdiserte han, kun etter noen måneder som regent. Vi fikk en unionstraktat med Sverige med et slags eget «selvstyre», men underlagt det Svenske monarkiet og dets utenriks politikk.

Etter en deilig middag i historiske omgivelser, så tok vi en vandring i den fine formalhagen. Mange lot seg også friste til å kjøpe økologiske produkter fra hagen.

En kjempefornøyd gjeng takket for en dag spekket med historie, fysisk tilpasset aktivitet for den enkelte, hyggelig samvær og et flott vær. Med andre ord en topp dag som styrker oss alle både mentalt og fysisk.

Stavgang
Skroll til toppen