LFN-Østfold sin tur til Gamlebyen
Landsforeningen for Nakkeskadde i Østfold arrangerte tur til Gamlebyen i Fredrikstad. Bra deltakelse med 22 medlemmer. Guiden vår, musiker Arild Karlsen, gav oss en levende beskrivelse både av historiske fakta og hvordan det var å leve der i gamledager. Vi fikk også innblikk i livet til enkelte personer, og hvorfor en av dem fortsatt kan spøke litt.
Av Viggo Sørensen
Det var godt å treffes igjen og praten gikk livlig da vi vandret rundt i den spennende Gamlebyen. Men alle ble stille da guiden stoppet opp og vi ble grepet av guidens fortellerkunst og kunnskap. Han satte oss inn i hvordan det var å leve der i de forskjellige tidsepoker, med hendelser, utbygginger og krigshistorie.
Sarpsborg ble flyttet til Gamlebyen
Gamlebyen er i dag virkelig en levende og godt bevart festningsby. Vi fikk høre fra guiden at Sarpsborg ble brent av svenskene i 1567. Byen ble derfor egentlig flyttet dit hvor Gamlebyen i Fredrikstad ligger i dag. Foreningen Gamle Fredrikstad ble dannet allerede i 1897 og har spilt en viktig rolle slik i at festningen, hus og bebyggelse er intakt. Oppstarten kom i kjølevannet av at det ble svært liten militær aktivitet på festningen fra samme år. Og nå kan du oppleve butikkene, galleriene, glassblåseren, Gamlebyens Modelljernbanesenter og kafeene- som alle syder av liv. Den gamle historien har fått nytt liv og smeltes inn i nåtiden. Ikke rart at stedet er blitt en av Østfolds mest populære attraksjoner!
Rundtur i Gamlebyen
På vår vandring oppå vollene fikk vi høre om personer som har levd her, for eksempel: Heksen Anne Rimer som ble brent på bålet etter at hun ble beskylt for å ha tent på byen i 1653. Guiden vår stoppet opp ved en liten utgang i vollen, kalt sorti, og der spøker Tobias med trebenet enkelte netter etter. Han var med på slaget i Dynekil (i 1716) hvor han mistet det ene benet. I et av husene rett ved sortiporten holdt Hans Nilsen Hauge et vekkelsesmøte i 1797.
Et av de mest imponerende bygningene vi stoppet opp ved var Torvkasernen (Infanterikasernen). Bygningen ble oppført etter et kalendarisk system med blant annet 365 vinduer (dager pr år), 12 skorsteiner (måneder), syv utvendige hjørner (dager pr uke), 24 ruter i vinduene (timer i døgnet), og 60 dør
er (minutter pr time).
Noe av det første som ble bygget i Gamlebyen var Østre Fredrikstad Kirke. Det eldste kirkehuset var fra 1567. Kirken ble gjenreist 6 ganger etter branner og slik som står der i dag er fra 1779 og restaurert i 1966. Kirken er veldig populær å gifte seg i og er fullbooket i lang tid framover. Det er jo veldig mange festlokaler og restauranter rett i nærheten og Gamlebyen og vollene gir en perfekt kulisse til fine brudebilder.
Fra ca. 1663 og de neste 75 årene ble festningens viktigste periode og hadde 200 skyts og skulle disponere opp til 2000 soldater.
Festningen var Tordenskiolds base under operasjonene på Bohuslänkysten i 1716.
Gamlebyen har kun en gang blitt angrepet, og det skjedde i august 1814. Byen og festningen var den gang i dårlig forfatning. Kommandant oberstløytnant Nils Christian Frederik Hals overga festningen 4. august 1814 til svenske tropper ved å heise en, i mangel av noe annet hvitt tøy, en hvit brudekjole i flaggstanga ved provianthuset.
Etter rundturen
Vi tok en herlig lunsj rett utenfor vollene på restaurant «hos Martin» hvor vi fikk informasjon fra leder i LFN Østfold, Jane jensen, om de videre aktivitetene framover til sensommeren og høsten. Det å treffes på slike steder som Gamlebyen og oppleve noe sammen bidrar alltid til et godt samhold i lokalforeningen.