Innspill til utvikling av nasjonal retningslinje for tannlegeutdanningen

Vi ber medlemmene om å gi LFN tilbakemelding/innspill til hva de mener ikke blir tilfredstillende ivaretatt av tannleger.

 

Innspill til utvikling av nasjonal retningslinje for tannlegeutdanningen

Pasienter med nakkesymptomer og –skader har en økt risiko for å enten ha eller utvikle skade i kjeveledd. Flere symptomer kan gi seg utslag i kjeveledd og tenner/bitt. Våre medlemmers erfaring er at symptomer fra kjeveledd/tenner og nakke ikke får en tverrfaglig undersøkelse der symptomer fra nakke, kjeveledd og evt tilhørende bittproblematikk sees i sammenheng . Det er derfor svært viktig at dette sees i sammenheng både ved utredning, behandling og rehabilitering.

DC-TMD,  Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders.  https://ubwp.buffalo.edu/rdc-tmdinternational/tmd-assessmentdiagnosis/dc-tmd/

I følge nasjonal faglig retningslinje for utredning og behandling av TMD bør en TMD-spesifikk anamnese inneholde:  Symptombeskrivelse med tidsangivelse for smerter i ansikt, kjeve, tinning, hals, nakke og øreregion  Symptombeskrivelse for hodepine   Informasjon om skade mot ansikt, kjeve, hode, hals og nakke  Beskrivelse av kjeveleddslyder, låsnings- og luksasjonsfenomener Videre står det at en klinisk undersøkelse bør omfatte inspeksjon av hode, hals, nakke, ansikt, kjeveledd og munnhule.

Kilde: Temporomandibulær dysfunksjon – TMD Nasjonal faglig retningslinje for utredning og behandling av TMD (tyggemuskulatur- og kjeveleddsplager) https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/temporomandibuler-dysfunksjon-tmd

I tillegg er det behov for at tannleger og kjeveortopeder har kunnskap og kompetanse slik at de kan utforme skinner for pasienter som har smerter forenlig med feilplasserte menisker.

Innspill fra Landsforeningen for nakkeskadde (LFN), 29.5.2018

Dette innlegget ble publisert i Helse, Tannhelse. Bokmerk permalenken.