– Mange hundre på venteliste for fysioterapi i Moss

Mette Eriksen28. mai 2018, kl. 20:00

Han og flere av rådets medlemmer forteller at de blir nedringt av medlemmer i lag og organisasjoner og enkeltpersoner som trenger fysioterapi.

– De har alle fortalt oss at de får følgende svar når de ringer rundt til byens fysioterapeuter og ber om time: Ventelistene er så lange og omfatter både 200 og 300 pasienter. Noen pasienter har til og med fått til svar at ventelistene har blitt så lange at det ikke er plass til flere pasienter på vent, sa Aker.

Bare de siste dagene har Aker fått hele 11 e-poster fra personer som melder om håpløst lange ventelister for å få fysioterapi i Moss.

Les også: Gir mer penger til fysioterapitrening for folk i Våler

Aker inviterte kommuneoverlege Knut Michelsen til rådets møte mandag 28. mai og ba om en orientering om situasjonen.

Svært utbredt

Kommuneoverlegen forklarte at muskel- og skjelettlidelser er svært utbredt, og at de fleste mennesker i løpet av livet vil ha sykdommer eller plager knyttet til dette.

– 75 -80 prosent i befolkningen vil i løpet av én måned ha opplevd muskel- og skjelettplager. Det er så mange at det ikke mulig å hjelpe alle som har vondt med fysioterapi, forklarte Michelsen.

Han la til at det nå er et generasjonsskifte i Moss når det gjelder fysioterapeuter.

– De yngre fysioterapeutene bruker ikke varmepakninger og massasje i samme utstrekning som de eldre gjorde. Nå er det mer og mer treningsbasert behandling som gjelder, sa Michelsen.

Kommuneoverlegen opplyste at Moss ligger høyest av Østfoldbyene når det gjelder antall fysioterapeuter som har driftsavtale med kommunen.

Les også: Nå kan Rønnaug gå igjen etter slaget

Svært få klager

– Moss kommune får svært få klager på fysioterapeutene, tilføyde Michelsen.

Aker opplyste at han derimot, som leder av Rådet for funksjonshemmede, har fått kjennskap til flere alvorlige klagesaker mot fysioterapeuter i Moss.

– Noen fysioterapeuter har mistet driftstilskuddet sitt for kortere eller lengre tid etter alvorlige klagesaker, sa Aker.

– Det er personalsaker, så det kan jeg ikke gå inn på, svarte kommuneoverlegen.

Aker la fram et forslag til innstilling der det heter at Rådet for funksjonshemmede ser med stor bekymring på at mange hundre mennesker nå står på ventelister for å få fysioterapi.

Les også: Satser på mer trening for å bedre mossingers helse

Nye Moss

– Dette må det tas tak i og ryddes opp i nå som Moss og Rygge er i ferd med å slå seg sammen, slik at forholdene kan bli bedre i nye Moss kommune, foreslo Aker og fikk tilslutning fra et enstemmig råd.

Rådet fremmer innstillingen for helse- og sosialutvalget som skal behandle saken tirsdag 29. mai.

Michelsen opplyser at Moss kommune i dag har avtale med 24 privatpraktiserende fysioterapeuter. De fleste arbeider i fellesskap med andre, sju driver «solopraksiser», hvor av én har 20 prosent stilling for å drive bassengtrening ved Jeløy kurbad.

Moss Avis

Dette innlegget ble publisert i Helse, Nyheter. Bokmerk permalenken.