Har levd sju år i mørket, nå aner Hanne håp

 

 

 

 

 

 

I sju år har Hanne Engebretsen blitt sendt fra utredning til utredning uten å få et svar på hvorfor hun lever med uutholdelige nakkesmerter. ME, fibromyalgi og psykisk betinget sier legene i Norge. Sittende MR i London sier noe helt annet.

– I sju år har jeg vært gjennom alle tenkelige utredninger, og de fleste av dem har gjort meg verre. Ingen har klart å påvise noen tydelig årsak til hvorfor livet mitt har blitt ødelagt av smerter i nakken, men nå har jeg fått nye svar, sier Hanne Engebretsen fra Auli, nå bosatt på Skjetten.

Kom ikke ut av senga

For sju år siden var Hanne en livsglad ung kvinne. Hun hadde i en årrekke vært en aktiv rytter i Nes Ridesenter, og hun hadde fått seg jobb på et lager på Nordkisa. Gradvis begynte hun å slite med smerter i armene og nakken. Problemet ble større og større, og til slutt endte hun ut i sjukemelding. Hun ble utredet og behandlet, men problemene forsvant ikke. De ble verre, og hun fikk kraftige problemer med nakkestivhet og hodepine. En lege på NIMI i Oslo mente at det var noe galt med nakken hennes, men MR-bilder kunne ikke påvise noen konkrete skader. De avvikene som ble oppdaget ble ansett som innenfor normalområdet. I sju år har Hanne blitt sendt fra den ene utredningen til den andre, og hun har forsøkt en rekke forskjellige behandlinger. Smertene har imidlertid ikke forsvunnet, de har snarere blitt så store at Hanne har slitt med å komme seg ut av senga.

– Det har gått veldig opp og ned, men smertene har tidvis vært uutholdelige. I tillegg til smertene har jeg blitt lysømfintlig, og jeg har stort sett oppholdt meg i mørke rom, sier Hanne.

Fikk antipsykotikum

Undersøkelsene har gitt negative funn, men Hanne har likevel fått flere diagnoser. Hun har fått diagnosen ME, hun har fått diagnosen fibromyalgi, og hun har gått fra et behandlingstilbud til et annet, men ingen behandlinger har fungert. Som mange andre i hennes situasjon fikk hun deretter en psykosomatisk diagnose. Når utredningene ikke ga noen konkrete funn ble det konkludert med at smertene satt i psyken.

– Fastlegen uttalte til slutt at han måtte sende meg til psykolog, og jeg fikk utskrevet antipsykotikum. Jeg ble ikke trodd, og jeg begynte etter hvert å tvile på meg selv, sier Hanne.

Les mere om saken her.

Raumnes.no  08.03.2018

Dette innlegget ble publisert i Helse, Nyheter. Bokmerk permalenken.