Nakkeskade – 8. februar kan være dagen jeg aldri våkner igjen, eller at jeg våkner og er lam

Benedicte (24) har en nakkeskade som gir ekstreme smerter. Hun får ikke hjelp eller støtte av det norske helsevesenet, men takket være god hjelp, har hun samlet inn 600.000 kroner til operasjon i Barcelona.

Våren 2014 havnet Benedicte Iselin Johansen (24) i en bilulykke, men hun ble ikke alvorlig skadet, annet enn at hun hadde litt vondt i den ene skulderen. Hun tenkte ikke noe mer over det, men to dager senere, da hun skulle åpne bildøren, kjentes det ut som at noe «revnet» i armen hennes.

 – Jeg klarte ikke å holde armen på rattet, og treningen jeg var på vei til måtte jeg bare droppe, da smertene var ganske intense. Smertene forflyttet seg oppover mot nakken, og etter hvert ut i andre arm også.

Benedicte trodde at hun hadde fått en avrevet muskel eller senebetennelse. Smertene økte, og hun søkte hjelp hos legen. De fant ikke ut av hva det var, men ettersom hun ikke hadde prolaps i nakken, ble hun satt på sidelinjen. De mente at hun måtte trene seg opp med fysioterapeut.

– Jeg følte at de ikke tok meg seriøst, og smertene mine ble bagatellisert. Tilstanden fikk dermed en god mulighet til å forverre seg, og det gjorde den.

LES OGSÅ: Marthe (25) ​ble alvorlig syk av sjelden virus

Ble alvorlig syk etter en operasjon

Etter hvert begynte Benedicte å lete etter alternative behandlingsmetoder, men til ingen nytte. Symptomene ballet på seg, og i 2016 ble hun operert for Thoracic Outlet Syndrome, hvor øverste ribbe og deler av halsmuskelen ble fjernet, for at nerver og blodårer i halsområdet skulle få bedre plass.

– Fra den dagen ble min verden snudd på hodet, og jeg ble alvorlig syk. Helt siden den gang har jeg fått enda flere fysiske problemer. Det var en periode, på tre måneder, hvor jeg kastet opp opptil 45 ganger om dagen, noe som igjen førte til alvorlig underernæring.

Til tross for alvorlig sykdom, ble Benedicte fortsatt ikke hørt. Hun krevde innleggelse for å få hjelp, noe som endte med at hun måtte reise hjem med sonde, som hun har brukt periodevis i over ett år.

– Det ble aldri undersøkt om det hadde skjedd en feil under operasjonen. De la heller skylden på min psyke, da jeg i tenårene hadde besøkt BUP to ganger, grunnet mobbing, og fordi jeg var skilsmissebarn.

– Jeg føler at sykehuset har avvist meg, og de har skrevet mye feil i journalen min, noe som har gitt store konsekvenser. Jeg kjente meg ikke igjen i det de skrev om meg.

Operasjonen sykehuset utførte er svært sjelden, og praktiseres omtrent én gang i året. Mangel på kunnskap og erfaring kan være grunnen til at Benedicte ble så alvorlig syk.

– Jeg søkte hjelp i utlandet, og to uavhengige spesialister mener at stillingen jeg ble holdt i under operasjonen, er det som har skadet meg mest. De stiller også spørsmålstegn ved andre metoder de benyttet seg av under operasjonen.

Finnes ikke hjelp å få i Norge

I Norge finnes det ikke undersøkelsesmetoder som kan avdekke instabilitet i nakken – da må dynamisk radiologi benyttes. For å ta en slik undersøkelse, må man til utlandet, og en slik reise får man ingen støtte til.

– Spesialhelsetjenesten vil ikke lese radiologiske bilder tatt i utlandet, og Norge følger ikke Verdens helseorganisasjons diagnosesystem. Disse skadene kan oppstå i trafikken, i form av idrettsskader, fødselsskader, vold, fall og andre sykdommer som for eksempel revmatiske tilstander, sier Knut Albert Pedersen, styreleder i Nakke-og kjeveskaddes landsforening.

KK.NO 27.01.2018

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.