Medlemsmøte i Landsforeningen for Nakkeskadde, LFN, Hordaland

LFN Hordaland hadde medlemsmøte 19. oktober på Lærings- og Mestringssenteret i Bergen.

Det var fullsatt møterom og et lydhørt publikum. Leder i hovedstyret, Jane Anita Jenssen, kom helt fra Moss, for å være til stede. Hun tok initiativet til dette møtet i Bergen – i samarbeid med Arild Birkenes Regionkontorleder v/NHF Sørvest.

Inviterte foredragsholdere var: Lege/forsker Knut Birger Kvist og advokat Hans Unneland.

Dr. Kvist tok for seg nakkeskader ved trafikkulykker, yrkesskader og skader av andre årsaker. Han nevnte at skadene kan være helt forskjellig hos den enkelte. I tillegg til nakke- og ryggsmerter, kan skadde ha migrenelignende smerter i hodet. Kjevesmerter, smerter i ansiktet og svelge-problemer er ofte involvert. Kvist tilbyr smertebehandling ved IMS-smerteklinikk som holder til i Bergen sentrum.

Dr. Kvist pekte på «anti-inflamatorisk » kosthold og viste til artikkel:( Artikkel: » The Importance of Omega -6/Omega-3   Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases   – Artemis P. Simopoulos  – The Center for Genetics Nutrition and Health , Washington, DC 20009 ).

Advokat Hans Unneland

Advokat Unneland, i sitt foredrag, nevnte hvor viktig det er å ta tidlig kontakt med helsevesenet og forsikringsselskapet. Han beskrev hjelpen fra advokatkontoret, og når en kunne forvente løsning av en sak. En sak kan pågå i flere år. Noen ganger løser det seg med forlik, andre ganger blir rettssak den endelige løsning.

 

LFN Hordaland har ikke vært aktiv i noen år, men under møtet presenterte Jane interimstyret og det ble formelt opprettet. Protokoll ble senere undertegnet ved NHFs kontor på Nesttun.

 

De fremmøtte hadde mange relevante spørsmål og var ivrige i diskusjonene med fagfolkene.

I pausen med pizzaservering hygget medlemmene seg og hadde uformelle samtaler seg imellom og med fagfolkene.

 

Hjørdis Dahle

Leder interim styret LFN Hordaland

 

Lege Knut Birger Kvist

Når det gjelder kosthold, så er det «anti-inflammatorisk» kosthold som vi må tenke på. Det finnes ikke noe endelig fasit, men mye tyder på at vi må passe på å redusere Omega 6 i forhold til Omega 3.

( Artikkel: » The Importance of Omega -6/Omega-3  Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases   –  Artemis P. Simopoulos  – The Center for Genetics Nutrition and Health , Washington, DC 20009 )

I Norge er forholdet Omega-6/Omega-3 12:1 og det bør være ideelt sett 3:1.

Vi må derfor se nærmere på Omega-6 -kildene, f.eks. plante-oljer og soft-smør som vi tror er ubetinget sundt.  Kaldpresset olivenolje av høy kvalitet inneholder også Omega 6 , men har så mye bra poly-fenoler at den er verdifull i f.eks. salater.

Omega-3 -tilskuddet må kraftig opp !!!!

Poly-fenoler finnes bl.a. i sterkt fargete bær/frukt/grønt. I rødvinen er det selve fargestoffet som inneholder mye polyfenoler fra mørke druer.

Det finnes mange tusen forskjellige polyfenoler, og disse stoffene hindrer oksydering av fettstoffer/kolesteroler, altså motvirker harskning.

Det er således ikke kolesterolene som er fienden, men ernærings-tilstander som øker oksyderingen av fettstoffene, slik at det dannes frie-oksygen-radikaler – som i neste omgang er sykdomsfremkallende. Det er således viktigere å forebygge enn reparere.

Unngå pasteurisert melk, bruk heller god kefir, biola(uten sukker) og bonde-smør.

Når det gjelder D-vitamin, så er dette et «anti-inflammatorisk» vitamin med reseptorer i sentral-nervesystemet-, brystkjertler, bukspytt-kjertelens beta-celler

( insulinproduserende), immun-systemet (lymfocytter/monocytter + utdifferensiering av leukemiceller), betydning for muskelstoffskifte og da spesielt sammen med magnesium

(ta magnesium-fotbad), også reseptorer i placenta.

Nivået på D-vitamin skal være minst 75 nmol/l, gjerne rundt 100 nmol/l.

Blodprøver: sjekk D3 (D-vitamin), MMA, B12,

(e.v.t også B1/B2/B6 – der disse kan tas på HS-sentrallab – og sendes videre til Aker sykehus

( B1 og B6) og St. Olavs-sykehus(B2).

De som har nakke-skade, kan også prøve å få tatt S-100 og nEnolase, Nitrotyrosin , e.v.t  MMA i urin ( mål for B12-mangel ved høye verdier).

(nEnolase betyr en forkortelse for neuronspesifikk Enolase (NSE) , og undersøkes dersom S-100 er forhøyet. For høy NSE finnes ved hjerneskader . Verdier over 12 ug/l er patologisk ( Bodo Kuklinski)).at artikkelen hans ikke er endelig fasit på kosthold, men ideer

Artikkelen er ikke  endelig fasit på kosthold, men ideer relatert til publisert forskning.

Beste hilsen fra

Knut Birger Kvist

Dette innlegget ble publisert i LFN Hordaland. Bokmerk permalenken.