Ibuprofen økte blodtrykket hos leddgiktpasienter

Det antiinflammatoriske legemiddelet ibuprofen førte til økt blodtrykk hos leddgiktpasienter som er utsatt for hjertesykdom, mens celecoxib ikke gjorde det. 

ublisert: 2017-09-04 08.54 Skrevet av: Carl Magnus Hake og Målfrid Bordvik

BARCELONA: Det viser en amerikansk studie som ble presentert under European Society of Cardiology- kongressen i Barcelona. Begge legemidlene tilhører gruppen av NSAID-er (Non-steoridal Anti-Inflammatory Drugs), som har betennelsesdempende virkning. Dette er blant de mest brukte legemidlene over hele verden.

– Denne studien viser tydelig at man ikke kan likestille legemidler fra samme legemiddelgruppe. Hvert legemiddel har sin spesielle profil, sa Frank Ruschitzka, som har ledet studien, da han presenterte resultatene for pressen.

444 pasienter
Han og kollegene har undersøkt blodtrykksforandringer hos 444 pasienter med slitasjegikt eller revmatoid artritt, der alle hadde økt risiko for kardiovaskulær sykdom. Målet med PRECISION-ABPM-studien var å undersøke sikkerheten ved tre ulike NSAID-er; celecoxib, ibuprofen og naproxen.

Når forskerne undersøkte blodtrykksforandringer etter tre måneder hadde pasientene i ibuprofen-gruppen økt blodtrykket mer 3,7 mm Hg i median, målt med 24 timers blodtrykksmåler. De som hadde fått naproxen fikk en mindre økning, mens de som hadde fått celecoxib stort sett hadde uforandret blodtrykk.

– Størst betydning for eldre

Forskerne mener funnene har størst betydning for eldre, som har høy forekomst av leddgikt og høyt blodtrykk. Han understreker samtidig at dosene som ble brukt i studien var høyere enn når legemidlene selges reseptfritt, og at resultatene ikke kan overføres til slik bruk.

– Studien viser at NSAID-er, spesielt ibuprofen, kanskje ikke er så trygt som tidligere antatt. Pasienter med slitasjegikt og leddgikt bør fortsette å konsultere legen sin før de tar NSAID-er, og klinikere må veie de potensielle farene ved forverring av blodtrykk når de vurderer bruk av disse midlene, sier Ruschitzka.

Studien er publisert i European Heart Journal.

Dagens Medisin 09.04.2017

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.